Vrouw met blauwe sjaal

Met 81 kantoren op weg naar 1 Alpina

Annemarie Rosebeek, sinds januari 2023 CCO bij Alpina Group, omschrijft haar eerste periode als ‘heerlijk hectisch’. In een interview met AM web (18-1-24) blikt ze terug en kijkt ze vooruit naar de uitdagingen van een fusieorganisatie met meer dan honderd juridische entiteiten.
19 jan 2024
4 min leestijd

Het is een fusie van een grote hoeveelheid bedrijven met veel verschillende proposities. We hebben meer dan honderd juridische entiteiten.

Annemarie Rosebeek - CCO

Het eerste jaar bij Alpina stond voor Rosebeek deels in het teken van kennismaking. Met de business, de mensen, de kantoren. Alpina Group is ontstaan uit de fusie van Heilbron en Voogd & Voogd in 2021 en telt zo’n 2.000 medewerkers en 81 kantoren, waarvan 59 in Nederland en 22 in België. Hoewel de fusie slechts twee organisaties betreft, zit het complexer in elkaar, legt Rosebeek uit. “Het is een fusie van een grote hoeveelheid bedrijven met veel verschillende proposities. We hebben meer dan honderd juridische entiteiten.” Alpina Group groeide sterk de afgelopen jaren. Van ruim 151 miljoen euro omzet in 2020 naar meer dan 183 miljoen euro in 2021. Het afgelopen jaar hebben alle kantoren in Nederland een naamsverandering ondergaan en heten nu Alpina. Ook alle zestien makelaardijkantoren dragen sinds september de naam Alpina.

Nieuwe salesstructuur

Om ervoor te zorgen dat klanten goed gesegmenteerd bediend kunnen worden, is de salesorganisatie van Alpina op de schop gegaan. “Voor het intermediair, de zakelijke markt en de particuliere markt zijn nu verschillende collega’s integraal verantwoordelijk. Een particuliere klant heeft tenslotte andere wensen en behoeften dan een zakelijke klant”, zegt Rosebeek. “Daarnaast hebben we iemand die specifiek verantwoordelijk is voor de online onderdelen van onze business”, vervolgt ze. Onder die digitale dienstverlening vallen onder andere het voormalige Diks Verzekeringen, Eerdmans, Kingpolis, ITS (Insure to study) en Poliscounter. Het geheel heeft ook een naamsverandering ondergaan en is te vinden onder Alpina.nl.
In de nieuwe salesstructuur heeft Alpina de zakelijke schadeverzekeringen samengebracht met pensioen en inkomen. De particuliere schadeverzekeringen zijn gecombineerd met hypotheken, makelaardij en RegioBank. Hiermee wil het bedrijf voor zowel zakelijke als particuliere klanten alles onder één dak hebben. “Particuliere klanten houden van gemak. Wij hebben bovendien nog een mooi kantorennetwerk, waar de bancaire sector juist afscheid neemt van veel kantoren. Wij geloven in de combinatie van de persoonlijke en digitale dienstverlening.”

Naam Voogd

Onderdelen die nog geen nieuwe naam hebben gekregen, zijn bijvoorbeeld Claeren, Uiterwijk Winkel Verzekeringen, Verheul Groep en Voogd & Voogd. Hoe deze in de toekomst gaan heten, wordt momenteel onderzocht. “Voogd & Voogd is een krachtige naam in de serviceproviding. Ongeveer drieduizend tussenpersonen maken gebruik van het platform. Voor de fusie was Voogd & Voogd de nummer 1-serviceprovider. We willen het platform verder verbeteren en met elkaar goed kijken naar de naamgeving”, laat Rosebeek weten.

Veranderingen bestuur

Rosebeek maakte ook kennis met twee nieuwe bestuurders. Sjoerd Laarberg was voorheen ceo van Allianz Nederland en volgde Michael de Nijs op. Derk-Jan Stol kwam vanuit Nationale-Nederlanden en was daar head of group Finance & Reporting. Hij is de opvolger van Arto Willemsen. Samen vormen zij de statutaire directie. “De samenwerking met Sjoerd en met Derk-Jan is goed gestart. Het grote voordeel als je van buiten naar binnen komt, is dat je geen kleur hebt in een fusiebedrijf. Je bent niet van het ene of andere bedrijf. Je bent van Alpina Group”, zegt Rosebeek. “Tegelijkertijd is het ook fijn dat je daarnaast met je voltallige directie nog de kennis, kunde en knowhow hebt vanuit je verschillende bedrijfsonderdelen. Dat is belangrijk voor je continuïteit.”

Strategie en uitbreiding

Het nieuwe bestuur werkt aan een nieuwe strategie. De focus ligt hierbij vooralsnog op Nederland en België. Of de destijds beoogde uitbreiding naar bijvoorbeeld Duitsland daar onderdeel van is moet nog blijken. Overnames kunnen daar een onderdeel van zijn.
Rosebeek heeft nu de focus op het neerzetten van één Alpina. “Als je integreert dan kijk je vaak naar binnen en ben je veel intern bezig. Wij zijn nu klaar om naar buiten te kijken en ons echt te focussen op de klant, de prospects, de markt, de business en de groei.”

Het gehele interview is hier te lezen.